De dip en hoe coaching (niet) werkt

Midden in een geweldige vakantie had ik opeens een ongelofelijke dip. Je kent het wel: de planning valt tegen, het regent, iedereen om je heen is prikkelbaar, het blijft regenen en opeens trek je het niet meer en zie je alles somber in. In mijn geval kwamen allerlei oude patronen en gemeen fluisterende stemmetjes weer terug waarvan ik dacht dat ik ze had bedwongen. Dat deed mijn humeur bepaald geen goed, want ik had mezelf door coaching zo goed leren kennen en had al die ballast achter me gelaten. Dat dacht ik althans.  Waarom gebeurde dit dan nog, ik had alles toch ´gefixt’? Een dag later zag alles er al weer een stuk rooskleuriger uit en pakte ik de draad van de geweldige vakantie weer op. Onlangs dacht ik hier aan terug. Met wat meer afstand kon ik reflecteren op dit proces en ik deed een aantal belangrijke ontdekkingen. Ten eerste ben ik niet gefixt, want ik was nooit stuk. Ten tweede is coaching geen wondermiddel,  het verandert je persoonlijkheid, je geschiedenis en je ervaringen immers niet. Wat coaching wel doet, is bewustwording creëren en dat is goud waard. Als je je bewust bent van je patronen heb je keuzes. Keuzes in gedrag en hoe je je verhoudt tot de kennis over jezelf. 

Maar mijn belangrijkste ontdekking was wel dat coaching mij veerkrachtiger heeft gemaakt. Mijn ‘ballast’ is niet weg, maar ik kan er beter mee omgaan, ik veer veel gemakkelijker terug als ik in een dip raak. Ik herken mijn patronen, weet waar ze vandaan komen en weet precies waar ik wel en niet naar wil handelen. Zo beschouwd is coaching echt wel een wondermiddel. Ik moest me er alleen nog even bewust van worden :-).

heidy knol coaching