Piekeren

Waar lig jij wakker van? Je weet dat het niet effectief is, maar het overkomt ons allemaal wel eens. En wat doe je met al dat gepieker? Mijn dochter is er een ster in om net voor het slapen gaan grote issues te adresseren. Zoals vanavond.

‘Maar hoe moet dat dan allemaal straks mam’. Ik luister naar haar zorgen over onze aanstaande remigratie. De kinderen zijn hier goed geaard, hebben het naar hun zin en verheugen zich ook op weer terug gaan naar Nederland. Dochterlief piekert daarnaast over achterstanden op school en vriendschappen. Heel begrijpelijk natuurlijk! 

Instinctief wil ik haar geruststellen, zeggen dat het nog niet aan de orde is en als het zover is dat het wel goed komt. Ik moet  denken aan die levens wijsheid op een tegel in mijn oma’s woonkamer: ‘Een mens lijdt het meest..’ etc. Maar ze is 9 en daar heeft ze allemaal niets aan. Toch wil ik graag met haar delen dat te veel in het verleden of in de toekomst leven je uit het hier en nu houdt. Dat je door gepieker veel leuke dingen en nachtrust kunt missen. De theorie gaat haar wat boven de pet maar concrete actie biedt uitkomst! In drie stappen kreeg ik haar rustig. Je kunt het toepassen bij een ander maar ook bij jezelf als je geen slapende huisgenoten wilt wekken midden in de nacht. Het is in dat geval effectief om het op te schrijven.

Om te beginnen is het belangrijk de emotie en de zorgen te erkennen: natuurlijk maak je je ongerust, het is een enorme verandering, iedereen zou zich daar zorgen over maken!   Erken en bevestig zolang als nodig is. Komt er een diepe zucht? Dan kan je verder met stap twee: het aanboren van een ander perspectief. Hoe kan je hier ook naar kijken/hoe kan je om gaan met deze verandering? In het geval van dochterlief: ze heeft een dergelijke verandering als eens succesvol doorgemaakt, namelijk toen we hier naar toe verhuisden. Wat daaruit kan ze nu weer gebruiken? Geeft vertrouwen in haar eigen handelingsrepertoire. Een alternatief is jezelf bevragen op hoe waar het is wat je denkt. Vaak zijn zorgen (en zeker de nachtelijke) op hol geslagen scenario’s die bol staan van de veronderstellingen en interpretaties. Stel vragen als: ‘welk bewijs heb ik voor..’ of ‘ welke andere verklaring kan er zijn voor..’.

De laatste stap is dit alles loslaten en landen in het hier en nu. Ik laat mijn dochter een paar simpele ademhalings- en ontspanningsoefeningen doen. Ze is nu diep in slaap.

Als dit voor jou nog niet tot een goede nachtrust leidt, dan bel je mij gewoon de volgende ochtend ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s